Suuri jumalatar Uudessa Testamentissa

Apostolien teot 19:26-37 kuvaa Efesoksen mellakkaa, joka syntyi Suuren jumalattaren puolustamiseksi:

23 Noihin aikoihin Efesoksessa syntyi Herran tien johdosta paha mellakka. 24 Kaupungissa oli Demetrios- niminen hopeaseppä, joka valmistutti hopeisia Artemiin temppelin kuvia ja näin hankki käsityöläisille huomattavat tulot. 25 Hän kutsui koolle nämä ja muut saman alan työntekijät ja sanoi: "Miehet, te tiedätte, että meidän vaurautemme on tämän työn varassa. 26 Mutta nyt te voitte nähdä ja kuulla, kuinka tuo Paavali on harhauttanut suuren joukon ihmisiä, ei vain täällä Efesoksessa vaan kohta koko Aasian maakunnassa. Hänhän uskottelee, että ihmiskätten luomukset eivät ole mitään jumalia. 27 Tämä uhkaa saattaa meidän ammattimme huonoon huutoon, eikä siinä kaikki: voi käydä niin, että suuren jumalattaremme Artemiin temppeliä ei kohta enää pidetä minään ja hän menettää mahtinsa -- hän, jota koko Aasia ja koko maailma palvelee."

28 Tämän kuullessaan miehet vimmastuivat ja huusivat: "Suuri on Efesoksen Artemis!" 29 Koko kaupunki joutui kuohuksiin. Väkeä tuli virtanaan kaupungin teatteriin, ja ihmiset riistivät mukaansa Gaioksen ja Aristarkoksen, Paavalin makedonialaiset matkatoverit. 30 Paavali halusi mennä kokouspaikalle, mutta opetuslapset estivät häntä. 31 Myös muutamat maakunnan korkeat hallitusmiehet, jotka olivat hänen ystäviään, lähettivät hänelle sanan ja varoittivat häntä menemästä teatteriin.

32 Teatterissa vallitsi täysi sekasorto. Toiset huusivat sitä, toiset tätä, eivätkä useimmat edes tienneet, miksi oli kokoonnuttu. 33 Sitten väkijoukon huomio kohdistui Aleksandrokseen, jota juutalaiset työnsivät esiin. Aleksandros viittasi kädellään pitääkseen puolustuspuheen. 34 Mutta kun huomattiin, että hän oli juutalainen, kaikki alkoivat yhteen ääneen huutaa: "Suuri on Efesoksen Artemis!" Tätä kesti parin tunnin ajan.

35 Lopulta kaupungin sihteeri sai joukon rauhoittumaan. "Efesolaiset!" hän huusi. "Kaikkihan tietävät, että Efesoksen kaupunki on pantu vaalimaan suuren Artemiin temppeliä ja hänen taivaasta pudonnutta kuvaansa. 36 Tätä ei kukaan voi kiistää. Pysykää siis rauhallisina, älkää tehkö mitään harkitsematonta. 37 Nämä miehet, jotka te toitte tänne, eivät ole temppelinryöstäjiä eivätkä liioin ole herjanneet meidän jumalatartamme. 38 Jos Demetrios ja hänen ammattitoverinsa haluavat nostaa syytteen jotakuta vastaan, niin sitä varten on käskynhaltijat ja oikeusistuimet -- syyttäkööt siellä toisiaan. 39 Jos teillä taas on joitakin muita vaatimuksia, ne käsitellään laillisessa kansankokouksessa. 40 Tästä tämänpäiväisestä voi meille olla seurauksena kapinasyyte, ja meidän olisi vaikea löytää selitystä tälle mellakalle." Näin puhuen hän sai kokouksen hajaantumaan.

Artemiin temppeli Efesoksessa oli siis suosittu pyhiinvaelluskohde ensimmäisellä vuosisadalla. Kuningas Kroisos oli rakennuttanut sen 550 eaa (ennen ajanlaskun alkua), ja mahtavuudessaan se laskettiin yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä. Artemiin patsas oli tehty kullasta, norsunluusta, eebenpuusta, hopeasta ja mustasta kivestä. Alaruumiin verhona oli eläinten ja mehiläisten koristama vaate, ja yläruumis oli paljas. Hiukset oli koottu korkeaksi keoksi. Artemis oli villieläinten neitseellinen jumalatar, joka asui vuorella, ja jolle kuuluivat leijonat ja kauriit. Hänen hahmollaan on yhteyksiä esim. Kreetan muinaiseen jumalattareen, jota nuoret tytöt palvoivat piirissä tanssien. Vain neitsyillä oli lupa astua sisään Artemiin temppeliin.

Entä jos näki unta temppelistä? Unien selittäjä Artemidoros tulkitsee tilanteen näin:

(IV:4) "Muuan vaimo uneksi menneensä Efesoksen Artemiin temppeliin tai hänelle kuuluvaan taloon ja aterioivansa siellä. Hän kuoli pian sen jälkeen, sillä Efesoksessa oli säädetty kuolemanrangaistus sinne menevälle (naineelle) naiselle. Eräs ilotyttökin näki unessa menneensä Artemiin temppeliin, ja hänet vapautettiin ja hän luopui ilotytön ammatistaan. Hän ei nimittäin olisi voinut mennä pyhäkköön, jollei olisi ensin luopunut elinkeinostaan." - siis naimissa oleminen ja ilotyttönä oleminen rinnasteisia, mutta entinen ilotyttö olikin 'neitsyt!'

Takaisin Naistutkimus- sivulle


Copyright Jaana Holvikivi
Päivitetty: 29.7.1999