Tietotekniikan perusteet

| KOTISIVU | KURSSIKUVAUS | OHJELMA JA HARJOITUKSET |

OHJEITA TUTKIELMAN TEKEMISEEN

Tutkielmassa pyritään selittämään ja tulkitsemaan jotakin ilmiötä mahdollisimman täsmällisesti. Tieteellisen tutkielman peruskriteereihin kuuluu, että siitä on oltava hyötyä - siis muillekin kuin tekijälle. Näin on myös kursseilla tehtävien tutkielmien kohdalla, vaikka tiukan tieteellisyyden vaatimuksista onkin monessa suhteessa tingittävä. Kurssin sisältö määrittää tutkielman aihetta, samoin kurssin laajuus sekä tutkielman tekoon käytettävissä oleva lyhyehkö aika. Vaikka tällaisista lähtökohdista tehdyltä tutkielmalta ei voikaan vaatia uusia, ennen julkilausumattomia tutkimustuloksia, voidaan toki toivoa mielenkiintoista asian käsittelyä ja tuoretta näkökulmaa. Opintojaksoilla tehtävien tutkielmien päätarkoitus on luonnollisesti oppimisen ja ymmärryksen edistäminen.

Tutkielman ulkoasun muotoiluun ja lähteiden merkitsemiseen on olemassa useita eri tapoja. Opiskelun aikana kannattaa noudattaa järjestelmällisesti insinöörityöohjetta. Siinä on myös kuvattu tutkimusprosessia tarkemmin kuin tässä ohjeessa.

Tutkielman tekemisen vaiheet:

1. Aiheen valinta ja rajaus 2. Aineiston kokoaminen ja jäsentely 3. Aiheen tarkastelu lähteiden valossa 4. Tulosten esittely

Tutkielman rakenne: tutkielma koostuu

Sisällysluettelo paljastaa tutkielman rakenteen ja tutkimuksen etenemistavan. Otsikoista ilmenee käsiteltävien asioiden suhteutus toisiinsa.
Johdanto nimensä mukaisesti johdattaa lukijan tutkielman aiheeseen. Siinä selvitetään mitä aiotaan tutkia, miten tutkielma rajautuu, määritellään tutkielmassa esiintyvät oleelliset käsitteet ja esitellään käytetty tutkimuskirjallisuus. Pienessä tutkielmassa tarpeelliset taustatiedot on usein esitettävä johdannossa. Tällöin on huolehdittava siitä, ettei taustoitus paisuta liikaa johdantoa.
Käsittelyluvuissa kerrotaan, mitä tutkittavasta ilmiöstä on saatu selville. Käsittelylukujen ja sen mahdollisten alalukujen määrä riippuu tutkielman kysymyksenasettelusta ja laajuudesta.
Päätäntö/Johtopäätökset -luvussa ei esitetä uutta, edellä ilmenemätöntä tietoa vaan esitetään kokoava näkemys eli johtopäätökset käsitellystä asiasta ja mahdollisesti tarpeet tulevalle tutkimukselle.

| KOTISIVU | KURSSIKUVAUS | OHJELMA JA HARJOITUKSET |

Päivittänyt: Jaana Holvikivi
Muutettu 27.11.2008