Digiosaaminen

| KOTISIVU | KURSSIKUVAUS | OHJELMA JA HARJOITUKSET |

 

Sähköpostin käyttö

Avaa selainohjelma (Firefox tai Chrome). Valitse osoitteeksi http://mail.metropolia.fi, anna käyttäjätunnus ja salasana, ja tutki postiasi.
Voit itse määritellä lähettäjän osoitteen valitsemalla : Asetukset > Lähettäjän osoite

Tiedonhaku internetistä

Avaa uusi dokumentti joko Google Driveen tai MS 365 pilveen. Jaa sen käyttöoikeudet (share) jonkun luokkatoverin kanssa, sekä anna myös opettajalle oikeus katsoa sitä. Voit valita, jaatko oikeudet kaikille Metropolian henkilöille vai vain nimetyille henkilöille. Kirjaa dokumenttiin vastauksia tehtävien kysymyksiin, työstäkää samaa dokumenttia toisen opsikelijat kanssa.

Selaimet ja WWW-haku

Tutustu Firefox ja Chrome-selaimiin. Miten ne eroavat? Mitä muita selaimia tiedät? Mikä selain on puhelimessasi? Mistä näet, mitä sivuja on viimeksi katsottu? Miten voit tyhjentää tietokoneen muistista tämän tiedon?

Harjoittele tiedon etsimistä Internetistä. Eri hakukoneet toimivat erilaisilla perusoletuksilla hakuehtojen suhteen. Hakulogiikat ovat: JA ja TAI.
Tutki http://www.google.fi -sivujen tai jonkun muun hakukoneen hakuohjeesta (tarkennettu haku ja asetukset), miten ja/ tai -ehtoja käytetään.
Tavallisia hakuvaihtoehtoja:
"lauseke lainausmerkeissä" - lainausmerkkien sisään sijoitettua tekstiä haetaan kokonaisuutena
sananalku* - tähti sanan lopussa ilmaisee, että haet kaikkia mahdollisia päätteitä. Kokeile nimihakua esim. seuraavasti:

sukunimi
etunimi sukunimi
"etunimi sukunimi"

Etsi jonkin hakukoneen sivuilta, mitkä ovat sen suosituimmat hakusanat Suomessa tai maailmalla, esim. google.fi/trends.

Hakukoneita, linkkikirjastoja ja tiedonlähteitä

http://www.wikipedia.org the open Web encyclopedia, on myös suomeksi
http://www.yahoo.com/
http://www.bing.com/
http://www.wolframalpha.com/, avustaa myös matematiikassa.

Mitä näistä käytät yleensä? Miksi?

Tehtävä: Tiedonlähteiden vertailua

Tässä tehtävässä harjoittelet tiedon hakemista ja tiedonlähteiden vertailua. Ensin tutustut johonkin annettuun tietotekniikkaa koskevaan aiheeseen ja teet hakuja, ja heti kun löydät hyödyllisiä tietoja, talleta kaikki tulokset vaikkapa Word-dokumenttiin. Säilytä siinä kaikki tieto myöhempiä tehtäviä varten, erityisesti käyttämäsi linkit. Kun aineisto on koottu, muotoile tieto PowerPoint esitykseen (seuraava harjoitus). Tehtävän voit tehdä yksin tai toisen henkilön kanssa.

Wikipedia on nykyään niin suosittu tiedonlähde, että siihen viitataan jopa lehtiartikkeleissa. Se on kuitenkin vapaaehtoistyönä koottu tietosanakirja, ja sen sisältämän tiedon arvo riippuu sitä päivittävien käyttäjien innokkuudesta. Sen sisältö myös vaihtuu dynaamisesti. Selvitä itsellesi, milloin Wikipediaa on hyvä käyttää ja milloin on syytä vertailla sen tietoa muihin lähteisiin.
Suomenkielinen versio on suppeampi kuin englanninkielinen (katso kuinka monta artikkelia?). Kun teet vertailua, käytä mielellään molempia.

Valitse joku alla olevista aiheista, ja etsi Wikipedian antama tieto aiheesta. Valitse sopivat hakusanat. Kokeile samaa hakua hakukoneella ja tutki löydettyjä linkkejä. Vertaile hakumenetelmien tuloksia, mistä löytyy helpoimmin käytettävä ja luotettavin tieto. Aiheita:

Tee vertailu löydöistä ja keskeisestä informaatiosta. Kirjaa ylös käyttämäsi hakusanat. Tutustu muutamaan haun tuottamaan linkkiin ja esittele niiden sisältöä. Arvioi hakujärjestelmiä itsesi kannalta. Laadi lopuksi PowerPointilla tai pilvipalvelun esitysohjelmalla esitys. Muista sisällyttää kaikki viitteet esitykseesi.

Diaesitys (esitysgrafiikka)

Valmistele PowerPoint-ohjelmaa käyttäen noin 6-10 kalvon esitys, jossa esittelet internet-hakujesi tulokset tekstin, kaavioiden ja havainnollistavien kuvien avulla.

Muista liittää tieto käytetyistä lähteistä (nettiosoitteet), sekä hakukoneet että tietoa sisältävien sivujen URL. Esityksen tulee olla niin selkeä, että sen ymmärtää sellaisenaan, ilman suullista selostusta, noudata ohjeellisena annettua esimerkkiä esityksen rakenteesta. Esityksessä on aloitussivu, sisältösivu, varsinainen aiheen käsittely, yhteenveto ja johtopäätökset ja lopuksi viitteet.

PowerPointin sijasta voit käyttää myös Open Office Impress ohjelmaa tai pilvipalvelujen sovellus. Esityksessä pitää olla tekijän nimi, ryhmä ja päiväys. Tämän harjoituksen voi tehdä myös parityönä.

FTP

Tiedostojen siirto palvelimelle tapahtuu WinSCP -ohjelman avulla. Se on ilmainen ja voit asentaa sen kotikoneellesi.

Käynnistä WinSCP -ohjelma, yhdistä (connect) shell.metropolia.fi -serverille (host computer) ja anna käyttäjätunnus (user ID) ja sitten salasana (password). Kun yhteys on auki, valitse hakemisto, jonne tiedostot lähetetään, ja paina lähetysnuolta. Älä poista yhtään valmiiksiluoduista hakemistoista. Oma kotihakemistosi hakemisto näkyy koulun luokissa levyasemana Z:

| KOTISIVU | KURSSIKUVAUS | OHJELMA JA HARJOITUKSET |

Päivittänyt: Jaana Holvikivi
Muutettu 3.11.2016