Evtek Tietojenkäsittelyn perusteet
| KOTISIVU | KURSSIKUVAUS | OHJELMA |
Tekstinkäsittely Word-ohjelmalla
Käynnistä Windows.
Luo itsellesi tilapäinen
työhakemisto My Computer tai Windows Explorer
-ikkunassa käskyllä File New
Folder ..
D:\My Documents\omanimi, jonne talletat kaikki tekstisi. Kun
lopetat työskentelyn, kopioi tiedostot omalle levykkeelle A:
ja poista työhakemistosi.
Etsi Word-kuvake ja käynnistä ohjelma. Ylimpänä näet palkin, josta selviää käytetyn ohjelman ja avoinna olevan tekstin nimi (Document1). Sen alla on valikkopalkki, josta löytyvät kaikki komennot. Osa niistä löytyy pikavalintoina myös alempana olevista työkalupalkeista. Näistä voi valita näytölle vain tarpeellisimmat valikosta View Toolbars.
Ensimmäinen käsky, File, sallii avata, tallettaa (CTRL+S) ja tulostaa (CTRL+P) tekstitiedostoja.
Edit-valikosta löytyvät komennot tekstin muokkaamiseen kuten
Undo=toiminnon peruminen (CTRL+Z),
Copy=valitun alueen kopioitavaksi merkitseminen (CTRL+C),
Paste=kopioitavan alueen liittäminen (CTRL+V), jne.
View-valikosta voi valita, miten teksti esitetään näytöllä, ja sen kautta pääsee myös ylä- ja alaviitteisiin
Format-valikossa ovat tekstin muotoiluun liittyvät valinnat kuten tekstityyppi, kappaleen muotoilu, palstoitus, jne.
Kirjoita ensimmäiset kolme kappaletta ohjeen lopussa olevasta tekstistä. Muista, ettet paina rivinvaihtoa ennen kuin kappaleen lopussa. Käytä Del ja Backspace-näppäimiä virheiden korjailuun. Kun teksti on syötetty, muotoile otsikot valitsemalla niiden tekstilajiksi Heading1, 2 tai 3. Luettelon muotoilu saadaan osoittamalla riviä ja painamalla pikanäppäintä. Kokeile oikeinkirjoituksen tarkistusta.
Tallenna ensimmäinen versio File Save as .. nimellä INSSIT.doc työhakemistoosi.
Kirjoita loppu tekstistä. Kokeile erilaisia tekstinmuotoiluvaihtoehtoja: lihavoi Bold joitakin sanoja, laita toisiin Italics. Vaihda tekstilaji Times New Roman muuksi joissakin kappaleissa, ja muuta myös kirjasinkoko. Tallenna tekstisi uudelleen.
Lisää tekstin loppuun pakollinen sivunvaihto CTRL-Enter. Lisää tekstin määrää kopioimalla kappaleita uudelle sivulle. Muotoile ne eri kirjasinlajilla, jotta voit erottaa, mitä kohtaa kulloinkin käsittelet. Lisää sivunumerointi Insert Page Numbers.
Kavenna reunukset File Page Setup ja margins.
Lisää sivuille tunnistekentät View Header/Footer, joihin syötät nimesi, luokan ja vaihtuvan päivämäärän. Tallenna teksti uudella nimellä INSSIT2.doc.
Tutki vielä kappaleen tasausta: tasaa yksi kappale vasemmalle, toinen oikealle ja keskitä kolmas. Harjoittele tekstissä liikkumista nuolinäppäimistön, CTRL+nuoli, ja Home, End, PageUp/ Down -näppäinten avulla. Tallenna tiedosto ja sulje se.
Luo uusi dokumentti File New , johon syötät taulukon: Table, Insert table, jonka sarakkeiden määräksi valitset 3 ja rivien määräksi valitset 6. Kirjoita siihen maat ja internet-tiedot.
Maa | Maatunnus | Internet |
Suomi | FI | On |
Afghanistan | AF | Ei |
Tansania | TZ | Ei |
Kiina | CN | On |
Tanska | DK | On |
Kokeile erilaisia tapoja muotoilla taulukon ulkoasua. Lajittele rivit aakkosjärjestykseen Table Sort. Tallenna teksti nimellä Taulut.doc jälleen ensin paikalliselle D:-levylle.
Jatka edellisen dokumentin loppuun, mutta uudelle sivulle (pakollinen sivunvaihto CTRL-Enter).
Kirjoita otsikko Erikoismerkit. Muuta otsikon kooksi 20 ja keskitä se. Keskitä-työkalu (Center) löytyy Muotoilutyökalunauhalta.
Kokeillaan ensin erilaisten erikoismerkkien lisäämistä tekstiin. Erikoismerkki, jota ei löydy näppäimistöltä, löytyy komennolla Lisää/Merkki (Insert/Symbol). Kirjoita otsikon alle seuraavat kaksi riviä:
Copyright-merkki on ©, Windows™
Aamulämpötila oli +15° C
Euron saa painamalla AltGr + e:
Väliviiva Ctrl + numeerisen näppäimistön miinus: EspoonVantaan
Jos tarvitset kesken normaalia tekstiä ylä- tai alaindeksejä, niin saat lisättyä ne kätevimmin vastaavilla näppäinyhdistelmillä, jotka ovat:
Englanninkielisessä versiossa:
alaindeksi = CTRL, SHIFT ja 0 ja yläindeksi = CTRL ja +
Suomenkielisessä versiossa:
alaindeksi =CTRL ja + ja yläindeksi = CTRL, SHIFT ja +
Kun painat näppäinyhdistelmää CTRL ja + , niin seuraavat merkit tulevat yläindekseiksi. Kun haluat taas normaaleja merkkejä paina samaa näppäinyhdistelmää uudestaan. Kokeile kirjoittamalla tekstiin otsikko Ylä- ja alaindeksit (muotoile kuten edellä) ja otsikon alle seuraavat kaavat:
E = mc2 ja H2CO3
Matemaattiset kaavat kirjoitetaan erillisellä apuohjelmalla, joka on sama kaikissa Office-ohjelmissa eli käytettävissä myös Excelissä ja PowerPointissa. Kaavaeditorin käyttö aloitetaan komennolla Insert Object Create New Microsoft Equation 3.0
Syötä kaava valiten sen elementit kaavataulukosta, ja lopeta syöttäminen osoittamalla hiirellä kaava-alueen ulkopuolelle ja napsauttamalla. Kaavataulukon kustakin ruudusta avautuu joukko vaihtoehtoja, ja ne valitaan hiirellä napsauttamalla. Kaava kannattaa syöttää aloittamalla sen pääosista eli esimerkiksi ensin jakoviiva ja sitten sen ylä- ja alapuolella olevat lausekkeet. Merkkien välillä oleva tyhjä valitaan erillisestä valikosta, eikä välilyöntinäppäimellä.
Tallenna.
Harjoitusteksti:
INSINÖÖRINAISET, TYÖ, URA JA PERHE
Johdanto
Insinöörien ammattikunta on hyvin miesvaltainen. Vain kahdeksan prosenttia teknillisistä oppilaitoksista ja ammattikorkeakouluista valmistuneista insinööreistä on naisia. Naisten osuus on kuitenkin hitaasti kasvanut koko ajan. Tulevaisuudessa naisten määrä kasvanee entistä voimakkaammin, sillä ammattikorkeakoulujen uudet opintokokonaisuudet ja lisääntynyt valinnaisuus tuntuvat puhuttelevan naisia enemmän kuin perinteinen insinöörikoulutus. Yhä useampi nainen löytää oman tulevaisuutensa tekniikan alalta.
Tutkimus naisinsinööreistä
Vastaajien koulutusalajakautuma oli moninainen ja kuvastaa osaltaan hyvin insinöörinaisten heterogeenisyyttä. Suurimmat koulutusalat olivat
- koneinsinöörit,
- rakennusinsinöörit sekä
- tietotekniikan insinöörit.
Koulutusalajakautumassa näkyvät myös hyvin ne alat, joilla naisten suhteellinen osuus on aina ollut suuri eli tekstiilitekniikka, elintarviketekniikka, ympäristötekniikka ja ympäristönsuojelu.
Joka toisen avio/avoliitossa olevan tutkimuksen vastaajan puoliso oli insinööri tai DI. Myös muista puolisoiden tutkinnoista valtaosa liittyi tekniikkaan. Insinöörinainen valitsee siis puolisokseen useimmiten toisen tekniikan alan ammattilaisen.
Työmarkkinatutkimusaineiston valossa on mahdollista tarkastella tarkemmin insinöörimiesten ja -naisten ansiotasoa. Jos eroa mitataan vain keskiarvolukujen mukaan, päädytään tulokseen, jonka mukaan insinöörinaisten palkat ovat noin 80 % miesten palkoista. Jos kuitenkin tarkastelutasoa syvennetään ja tarkastellaan asematasolla oikaistuja keskiansioita (eli huomioidaan naisten ja miesten erilainen toimiasemarakenne) kutistuu palkkaero selvästi. Asemataso-oikaistuilla keskiansioluvuilla insinöörinaisten palkka oli keskimäärin 91 % insinöörimiesten palkoista.
Ansiotaso on sidoksissa työn vaativuuteen ja asematasoon. Mitä korkeammalla asematasolla toimitaan sitä lihavampi on palkkapussi. Tämä pätee niin miehiin kuin naisiinkin. Naiset vain käyvät perin harvalukuisiksi ylemmillä organisaatiotasoilla.
Lähde:
http://www.insinooriliitto.fi/moninainen/tutkimus/
| KOTISIVU | KURSSIKUVAUS | OHJELMA |